Titulars:

 

 

Benvinguts »

 

Cal anar en compte amb el mosquit tigre per no augmentar la seva distribució

 

La Generalitat de Catalunya inicia una campanya de prevenció de l'expansió del mosquit tigre
 
 • El mosquit tigre no és transmissor de malalties, però pica de manera reiterada

 • La Generalitat de Catalunya, mitjançant el Departament de Medi Ambient i Habitatge i el Departament de Salut, treballa conjuntament amb els consells comarcals del Baix Llobregat i del Vallès Occidental, i els ajuntaments de Barcelona, Cerdanyola del Vallès, Rubí, Sant Quirze del Vallès, Sant Cugat del Vallès, Molins de Rei i el Papiol, per prevenir l’expansió del mosquit tigre (Aedes albopictus). Aquest mosquit va aparèixer a Catalunya l’estiu passat, però ja fa alguns anys que s’ha instal·lat en països com Itàlia, Albània, Suïssa o Bèlgica.

  La Generalitat i les administracions locals han creat un grup de treball per coordinar les accions d’informació i control d’aquest insecte. Cal adoptar mesures preventives per combatre’n de manera efectiva l’expansió, especialment en els llocs on les larves d’aquest mosquit creixen, com ara els punts d’acumulació d’aigua.

  Característiques del mosquit tigre

  El mosquit tigre és originari del sud-est asiàtic. Ha colonitzat molts països bàsicament a través del transport de pneumàtics o de plantes amb aigua. L’estiu de 2004 es va detectar per primera vegada a Catalunya, al municipi de Sant Cugat del Vallès. El seu hàbitat original de cria són els forats dels arbres, però actualment podem trobar ous i larves en qualsevol massa d’aigua petita i estancada com bidons, gerros, plats de testos, cubells o altres tipus de recipients.

  És actiu sobretot de dia i principalment a l’exterior de les cases, i s’amaga en àrees ombrívoles. Té un radi de vol i d’acció relativament curt (uns 400 metres del lloc de cria com a màxim). Les femelles produeixen molèsties provocades per l’elevat nombre de picades que fan. En països tropicals i subtropicals poden ser vectors de diferents tipus de virus, però a les nostres latituds no actuen com a vector de cap malaltia.

  Recomanacions per prevenir l’expansió d’aquest mosquit

  Per prevenir-ne l’expansió, és molt important la col·laboració de tota la ciutadania, especialment per eliminar tots els punts d’aigua on puguin créixer les larves. És a dir:

  • Buidar i mantenir qualsevol recipient de l’exterior que pugui acumular aigua: joguines, cendrers, gerros, galledes, plats de sota els testos, safareigs, pneumàtics, ornaments de jardí, etc.
  • Evitar les acumulacions d’aigua en zones de drenatge o canals de desguàs
  • Cobrir els petits forats i depressions del terreny que acumulin aigua
  • Vigilar les basses petites, buidar-les setmanalment i cobrir-les amb una tela mosquitera
  • Mantenir cobertes les piscines mentre no s’utilitzen. Les piscines de plàstic s’han de buidar periòdicament, i si no es fan servir cal retirar-les
  • També cal tapar els forats dels troncs i les branques dels arbres amb sorra
  • Canviar molt sovint l’aigua de les plantes que viuen en aigua i la dels plats dels animals domèstics.

  Com es reconeix la picada del mosquit tigre i com hem d’actuar

  La picada del mosquit tigre no té cap característica que la diferenciï de les picades d’altres mosquits, més que el fet que, a diferència dels mosquits autòctons, és un mosquit que pica principalment de dia i produeix molèsties a causa del gran nombre de picades que fa, tot i que no suposa un risc per la salut.

  En cas de picada, renteu-vos i desinfecteu bé la zona. El tractament és simptomàtic; en cas de persistència de les molèsties, consulteu el vostre metge.


  27 d'Abril de 2005

   

  Per més informació sobre el mosquit tigre polsar aquí

   

   

  una salutació, la junta

   

  canpuigdemir.com © 2009 • Privacy Policy • Terms Of Use